Welkom bij Pletter! Tekst & Verhaal 

Theater

 

 

 

Boeken, Rogier van Essen, Pletter! Tekst & Verhaal

Over de boeken

Op deze pagina vindt u fragementen uit de boeken die door mij zijn geschreven. Om meer van het voorbeeld te lezen, kunt u klikken op meer... onder het fragment. Daar vindt u ook informatie over het verhaal en publicatie. U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met mij, Rogier van Essen.

 
Prinsessen zijn vies!
Roos wende langzaam aan het licht.
Ze waren in een oude fabriekshal. Houten raderen draaiden krakend en enorme blaasbalgen pompten met een koninklijke rust. Hier en daar ontsnapte een sissende wolk stoom. Het einde van de hal werd aan het zicht onttrokken doordat er immense koperen ketels voor stonden.
Bartje liep verder, maar Roos aarzelde. Haar maag kneep gespannen samen. Ze keek om. Aan de binnenkant van het deurtje zat een groen uitgeslagen, koperen klink. Ze konden dus altijd weer weg. Bartje leek zich nergens zorgen om te maken. Hij stapte vrolijk de fabriekshal in en keek met grote ogen om zich heen. Roos haalde diep adem. ‘Niet zeuren,’ zei ze tegen zichzelf. Voorzichtig kroop ze achter het kleine mannetje aan. Kiezelsteentjes prikten venijnig in haar handpalmen.
‘Roos, kijk,’ zei Bartje. Hij wees naar een gigantische koperen ketel.
‘Wat een enorm ding!’ zei Roos.
‘Nee, kijk goed. Daar beweegt iets.’
Toen zag zij het ook.
Vlak voor de ketel liep een beestje. Hij liep op zijn achterpoten en had de maat van een klein konijn. Het wezentje was vanaf zijn tenen tot aan zijn pluizige kruin behaard. Op zijn hoofd droeg hij een lege plakbandrol. Hij raapte iets op, slaakte een triomfkreet en verdween achter een tandwiel...

Meer...
Titel:
prinsessen zijn vies!
Genre: Avontuur/fantasie/
humor
Lezers: 8-12
ISBN / EAN:
nog niet uitgegeven
Aantal blz. 243 (A5)
Periode:
2009-2011


 
Helmuth, als zij bijvoorbeeld tegen sterren spreken
Fragment afkomstig uit het hoofdstuk 'Spanje'

We reden naar Salou en waren precies het soort mensen waar ik later een hekel aan zou krijgen. De Opel Ascona had een kapotte uitlaat. Met de raampjes open draaiden we André Hazes om het hardst. We aten alleen maar Calvé mayonaise en waren luidruchtig en asociaal. Dit was onze vakantie en iedereen zou dat weten!
Na Salou reden we door naar Blanes. Een ideetje van Daniel. Het lag aan de andere kant van Barcelona, maar er gingen veel mensen naar toe dus het moest wel leuk zijn. En dat was het ook.
Na een avond flink stappen in discotheek Las Vegas liepen we door de straten van Blanes. Het was al rond het middaguur toen ik achterin een straatje een schitterend leegstaand barretje zag. De plek was uniek en precies groot genoeg voor mij. Ik wist meteen dat ik hier een kroeg wilde beginnen...
Meer...
Voor een korte omschrijving van het schrijfproces en de schrijfopdracht, zie Opdrachtgevers.
Titel: Helmuth, als zij bijvoorbeeld tegen sterren spreken
Genre: biografie
Lezers: nabestaanden
ISBN/EAN:
978-90-9026-965-8
Aantal blz. 137 (A5)
Periode:
2010-2011

 
Het bizarre leven van Figgelioneltrius M'frogglkn

Fragment afkomstig uit het ruwe materiaal van het hoofdstuk ‘Eten’

Twee vadsige ratten sloften verstoord opzij toen Figg op hen af stormde. Hij strekte zijn hand uit om de koperen klink grijpen, maar hield zich net op tijd in. Zijn hand zweefde boven de klink. Voorzichtig liet hij hem zakken en boog voorover. Het koper voelde koud aan. Geen visdraad. Hij duwde de klink naar beneden en spitste zijn oren voor klikjes of rammeltjes. Op het valse geneurie van tante Heleen na hoorde hij niets vreemds. Hij duwde de deur open. Een geur van tot snot gekookte bloemkool walmde de gang in.
‘Gestoofde kat!’ raadde Archibald met zijn snavel in de lucht. ‘Kikkerhersenen!’
‘Fout!’ blafte tante Heleen. Ze stond voor een langwerpige keukentafel en had een zwarte bolle ketel in haar handen. ‘Kippensoep!’
De feniks maakte een benauwd piepgeluidje en kneep zijn klauwtjes samen. Hij vond het vreselijk om gevogelte te eten. Dat wisten de tantes ook, maar zij trokken zich daar niets van aan. In tegendeel. Voor hen was dat juist een reden om lekker vaak een stukje kip klaar te maken.
‘Ga zitten jarige Job,’ zei tante Heleen overdreven vrolijk. Ze boog zich over de tafel om op te scheppen. Haar angstaanjagend grote borsten (die eerder twee zandzakken leken dan delen van een menselijk lichaam) hingen over de rand van de pan. Ze bungelden nét niet in de soep. ‘Veel of weinig honger?’ Zonder op antwoord te wachten, schepte ze met een grote soeplepel zijn houten bord helemaal vol. In het zilveren bord van tante Dora deed ze een half schepje, en dat van haar zelf laadde ze nog voller dan Figgs bord.
Op dat moment stapte tante Dora de keuken binnen...

Meer...

Titel: Het bizarre leven van Figgelioneltrius M'frogglkn
Genre: Avontuur/fantasie/
Humor
Lezers: 8-12
ISBN / EAN:
nog niet uitgegeven
Aantal blz. ong. 250 (A5)
Periode:
2011- ?