Welkom bij Pletter! Tekst & Verhaal 

Theater

 

 

 

Theater, Rogier van Essen, Pletter! Tekst & Verhaal

 
Pletter! en Theater
Mijn creatieve carrière begon op de kleinkunstacademie, en nu ben ik schrijver. Toch is de liefde voor theater altijd gebleven. Met Pletter! Tekst & Verhaal schrijf en regisseer ik theaterstukken in opdracht. Daarnaast ontwikkel ik samen met poppenspeler Wouter Rikken acts voor het door ons opgerichte Theater Mutts. Onze straattheateracts zitten vol humor, zijn fantasierijk en nemen het publiek mee in een wereld vol Afvarken, Wormols en andere prixels.

 

 
Hakkeplak
Straattheateract, een combinatie van poppen- en bewegingstheater, door Theater Mutts
'Neus erbij? Een extra arm? Geen probleem, komt voor elkaar!'
Deze modulaire pop kan alles zijn en alles worden. Van een aaibaar monster tot een alleseter. Voor de ogen van het publiek krijgt de pop vorm en wordt ze tot leven gewekt. Helaas weten haar scheppers van tevoren nooit wat voor wezen zij hebben gecreëerd, met alle gevolgen van dien...
 
Ludmila en Pip
Straattheateract, een combinatie van poppen- en bewegingstheater, door Theater Mutts

Ludmila is een stokoude aardheks uit Rusland. Ze is zo oud als de bergen en ongeveer net zo snel. De rode veeg die om haar rokken raast, heet Pip, haar huisduivel. Maar dat is niet haar enige huisdier. Lork is er ook nog. Het norse, vogelachtige wezen zit veilig bovenop haar staf. Vanaf daar doet hij niets liever dan Pip irriteren. Zo zwerft dit drietal springend, kibbelend en in alle rust de wereld rond.
De zingende mug

Muziektheaterstuk voor groep 1 t/m 4, geschreven in opdracht van het J.O.N.G.ensemble

Kunnen muggen zingen? Jazeker, erg goed zelfs. Je hebt ze vast weleens horen neuriën. Nou woont er diep in het dierenbos een muggetje dat nog mooier kan zingen dan de rest. De andere dieren vinden het heerlijk om naar haar te luisteren. Helaas stijgt de roem de mug naar het hoofd. Ze kondigt aan dat zij de enige is die nog mag zingen in het bos. De dieren weten niet wat hen overkomt. Wat moeten ze nu? Nooit meer zingen? Zich er niets van aantrekken? Na lang beraad, besluiten ze gezamenlijk op te treden, maar niet op de manier waarop je zou verwachten…
 
Het J.O.N.G.ensemble wilde een muziektheaterstuk dat geschikt was voor jonge kinderen en scholen. Het doel ervan was om zoveel mogelijk klassieke muziekstijlen met een verhaal samen te brengen. Ik heb de zingende mug voor hen geschreven. Het verhaal wordt zoveel mogelijk door de muziek verteld. Ik omschreef wat er met een scene moest worden gezegd, en het J.O.N.G. ensemble zocht daar muziekstukken bij. Zo is de gesproken tekst tot het minimum beperkt gebleven. Dit leidde tot een prachtig interactief theaterconcert. Een samenwerking die voor herhaling vatbaar is.
 
In februari 2013 wordt De zingende mug op scholen uitgevoerd.
Lees meer over dit theaterconcert in Projecten/educatief